Brno jako moravská metropole má i restaurace a bistra s různým typem kuchyně. Oblíbená je i ta řecká a představíme si tři zajímavé podniky ve městě.
Kousek Řecka na talíři
„Jmenuji se Marcela (v Řecku pokřtěná Markella), jsem Češka jak poleno, ale v minulém životě jsem byla určitě Řekyně. Přímo Řecku jsem zasvětila krásných dvacet dva let mého života, kdy jsme bydleli v malém městečku jménem Sindos, kousek od Soluně. V Česku jsem deset let a můj „kousek Řecka na talíři“ provozuji šest let…,“ píše na webu bistra Kousek Řecka na talíři majitelka.
Její podnik najdeme v Brně v ulici Anenská. Tento útulný a autentický řecký podnik se nachází jenom pár set metrů od Petrova.
Bistro nabízí stálou nabídku i menu. Najdeme v ní jídla z masa i vegetariánská jídla. Také dezerty a řecká vína. Pochutnáme si na pravém řeckém gyrosu. Nechybí vepřové i kuřecí špízy souvlaki, smažené kalamáry, řecký sýr Halloumi či velice oblíbený řecký salát choriatiki. Z dezertů najdeme baklavu, a k ní si dáme šálek kávy.
Taverna Athena
Autentické řecké bistro najdeme v brněnském Králově Poli ve Štefánikově ulici. Jedná se o rodinnou restauraci s vělkým výběrem jídel z tradičních řeckých receptů a řeckých surovin.
Vyzkoušet můžete ochutnávkové menu plné rozmanitých druhů masa, lahodného tzatziki a pálivých papriček. Nabídka pro jarní a letní, a naopak pro podzimní a zimní sezónu se mírně liší. Pro zimní měsíce jsou k dispozici speciální pálivá jídla. Pochutnat si můžeme na pálivém gyrosu v pitě s různými druhy masa nebo vyzkoušet vegetariánskou pálivou pitu.
Cosmopolis Grill
V Brně-Střed v Kozí ulici najdeme restauraci Cosmopolis Grill v blízkosti Náměstí Svobody. Interiér je vzdušný a prostorný, zařízený ve světlém dřevě s tmavě modrými prvky.
Restaurace nabízí denní menu i stálou nabídku. Z předkrmů můžeme vyzkoušet tzatziki, tradiční řecké fazole v rajčatové omáčce, pečené červené papriky, plněný vinný list s rýží či feta sýr v těstíčku se sezamem a medem. Pokud nechcete maso, vyzkoušejte jídlo Melitzana furnu. To je pečený lilek s rajčatovou omáčkou, feta sýrem a pita chlebem jako přílohou.
Při psaní jsme se inspirovali webovými stránkami restaurací i blogem brlog.cz.