Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Hřensko s turistickými atrakcemi žije především z cestovního ruchu
Hřensko, přívoz

REPORTÁŽ Hřensko na Děčínsku je turistické centrum národního parku a výchozí bod za Pravčickou bránou a jízdu na lodičkách soutěskami řeky Kamenice.

Obec je také ideálním výchozí bodem za výlety do Saského Švýcarska.

Do Hřenska jsem jako spousta dalších cestovatelů, turistů a návštěvníků pokaždé cestoval z Děčína. Samotný příjezd  do Hřenska je velmi zajímavým zážitkem.

Hluboký Labský kaňon

Cesta vede hlubokým Labským kaňonem, kde se na obou stranách  tyčí vysoké pískovcové masívy skal, které lemují řeku Labe až do Saského Švýcarska.

Samotný Labský kaňon je v současné době považován za velmi vzácné  místo v Evropě, hodné zápisu do světového dědictví UNESCO.

Hřensko je nejnižší obec v Česku

Možnosti turistických cílů  jsou velmi bohaté. Obec leží na soutoku řek Labe a Kamenice na hranici s Německem a se svojí nadmořskou výškou 115 m.n.m je nejnižším místem v České republice.

Podcast: Oblíbená místa s Radiem Energic a MEDIASHOW.cz
Podcast: Oblíbená místa s Radiem Energic a MEDIASHOW.cz
Advertorial

I přes to, že se jedná o nejníže položenou obec, okolní klima pískovcových skal vytvořilo podmínky pro růst horských rostlin.

Obchod se dřevem už v 15. století

První informace o Hřensku se vztahují na začátek 15. století, kdy zde byla pouze krčma sloužící pro místní voraře stahující dříví a plavce. V pozdějších letech, ke konci 15. století  bylo při ústí Kamenice skladiště dříví, mlýn a první obydlí pro samotné dělníky, kteří se zde postupně začali usazovat. 

    Postupem času se zde rovzíjel čilý obchod se dřevem, vyrostlo zde několik pil, ale také mlýnů a s tím související obchod s obilím. Čilý obchod zde probíhal až do 19. století,  kdy se zde pomalu začínal rozvíjet cestovní ruch.

    Rozvoj cestovního ruchu majitelem panství

    Rozvoj cestovního ruchu byl osobně podporován majitelem panství knížetem Edmundem Clary-Aldringenem.

    V Rychnově nad Kněžnou si zavzpomínáte na Bylo nás pět
    V Rychnově nad Kněžnou si zavzpomínáte na Bylo nás pět
    Advertorial

    Byla zpřístupněna stezka vedoucí na Pravčickou bránu, zprovozněny Soutěsky na řece Kamenice nebo také vyhlídka Belveder.

    Byl zde založen horský spolek (jeden z prvních v České republice), který se staral o rozvoj prvních turistických stezek, laviček, zábradlí, ale také se starali o vydávání propagačních a naučných tiskovin.

    Hřensko je spjato s cestovním ruchem i dnes

    V současné době žije obec zejména z  cestovního ruchu, je výchozím bodem k nejznámějším atrakcím v Českém Švýcarsku – Pravčické bráně.

    Dále největší skalní most v Evropě a  Soutěsky řeky Kamenice. Obě tyto atrakce jsou spojeny zajímavým naučným okruhem. 

    V článku jsme čerpali i z webových stránek Region-České Švýcarsko.

    Přihlásit přes Seznam

    Regiony

    Tip od MEDIASHOW:

    Doporučujeme

    Reklama

    Reklama

    Reklama

    Reklama

    Reklama