Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Vyběhejte si hezčí tělo aneb rady experta
Žena, běhání

Jíst a nepřibrat u toho ani deko je snem každé ženy. Cpát se od rána do večera a přitom být štíhlá jako proutek? Některé ženy to tak mají.

Většině z nás ale stačí několikrát týdně zahřešit a naše nejoblíbenější kalhoty nám jsou tak trochu těsné. Nevzhledný špek se potom snažíme shodit drastickými dietami a někdy nás to stojí opravdu velké úsilí. Co ale s tím, když nám chutná a nechceme si odepřít sem tam kachničku se zelím nebo oblíbený dortík? Dámy, pojďme si zaběhat!

I když nás hezké počasí může vybízet k tomu, abychom navlékly sportovní trikot a šly ven, běh pro nás může být noční můrou. Bojíme se, že se příliš zadýcháme, zapotíme, že to bude bolet, nebo budeme působit poněkud směšně.

Lidé, kteří běhají, ale přirovnávají tento způsob pohybu k něčemu úžasnému. Dokonale si během něj vyčistí hlavu a díky hormonu štěstí endorfinu, který se při sportu vyplavuje do těla, získávají pocit blaženosti. Bez běhu si nedokážou svůj život představit.

Podobně je na tom i osmadvacetiletá učitelka Jana. Běhat začala kvůli své postavě, a po čase se pro ni tento pohyb stal doslova drogou. „Potřebovala jsem zhubnout a díky změně jídelníčku jsem nějaké to kilo shodila, když se ale váha ručičky zastavila, uvědomila jsem si, že bez pohybu to nepůjde. Do posilovny nebo na nějaký kolektivní sport jsem odmítla docházet, a tak jsem začala běhat. Perfektně se u běhání odreaguji, starosti házím za hlavu a domů se vracím jako znovuzrozená,“ říká Jana, která nechápe, proč nezačala dřív.

Běh je vhodný pro redukci tělesného tuku

I sportovní expert Aleš Tvrzník souhlasí s tím, že běh je vhodným prostředkem pro redukci tělesného tuku.

„Optimálně dávkovaný běh je velmi účinný prostředek pro zvyšování kondice a hubnutí. V porovnání s ostatními aktivitami vytrvalostního typu (kolo, plavání, in-line bruslení) představuje poměrně velký energetický výdej a tudíž není tak časově náročné. Pro dosažení stejného efektu stačí kratší čas. Důležitým předpokladem je postupné zvyšování aerobní kondice, kdy se tuky pálí.  Pro hubnutí je běhání ideální,“ říká autor celé řady knih o běhu.

Existuje řada lidí, kteří s během začínají a také rychle skončí. Všechno je bolí, pohyb se stane utrpením, jsou zadýchaní, váha se ani nehne a tohle všechno je odradí od dalšího tréninku.

Chyby začátečníků

Aleš Tvrzník tvrdí, že nejčastější chybou začátečníků je příliš rychlý běh. „V tomto případě se jako energetické zdroje zapojují především cukry. Člověk potom místo hubnutí má stejnou váhu nebo se mu dokonce zvyšuje, protože přibývají svaly. Ne všichni mohou hned běhat, někdy je potřeba začít svižnou chůzí a kondici budovat postupně a systematicky Aby běhání fungovalo, běhejte nejprve nejméně 3x týdně min. 30 minut a postupně čas prodlužujte až na jednu hodinu,“ říká Tvrzník.

„Intenzitu běhu je dobré řídit pomocí měření tepové frekvence. Optimální rozpětí tepové frekvence je možné určit podle výpočtu z maximální tepové frekvence, což ale bohužel není mnohdy dostatečně přesné. Velmi přesně se dá spalovací zóna, kterou může mít každý při rozdílných tepech, určit pomocí vyšetření tzv. laktátové křivky na běžeckém trenažeru. Toto vyšetření nabízejí v rámci Balíčku služeb pro začínající běžce sportovní centra,“ konstatuje.

Běh přináší mnoho pozitiv

Jedno je ale jisté, běhat může naprostý nesportovec bez kondičky, svým tempem a kdykoliv má čas a chuť. Pomáhá formovat postavu, díky běhu si pak připadáme šťastnější, vyrovnanější, krásnější a problémy najednou odplouvají aspoň na chvíli do neznáma.

Setkat se můžeme se stejně zapálenými lidmi a poznat tak nové přátelé nebo třeba i nového partnera. A až nás nový objev pozve na parket, nezadýcháme se při první skladbě, ale budeme tančit jako déšť. Tak honem pro kvalitní obuv a pak už jen zbývá, pořádně si to užít!

Článek s přispěním Stanislavy Štěpánové, Evien.cz, 2015 (součást MEDIASHOW.cz)

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama