Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Češi více létají z Vídně či Mnichova, pražské letiště ztrácí
Letadlo.

Praha už není jediným letištěm, ze kterého by cestující z Česka létali do světa. Zvýšený zájem Češi projevují o letiště ve Vídni a Mnichově.

Po období poklesu letecké dopravy v letech 2020 až 2021 od roku 2022 zaznamenává letecký byznys opětovnou poptávku. Ovšem některá letiště spíše ztrácí zájem ze strany cestujících o své služby. To je příklad Letiště Václava Havla Praha.

Rok 2023 se stal klíčovým rokem pro obnovu leteckého průmyslu, což dokládá výrazné zvýšení počtu cestujících. Jenže na pražské letiště se cestující vracejí ještě mnohem pomaleji. Loni tu odbavili 13,8 milionu cestujících, což je 78 procent rekordního roku 2019. V příštím roce, ve kterém zbytek Evropy očekává vyrovnání počtů cestujících posledního roku před pandemií, se pražské letiště má dostat na 87 procent roku 2019, uvedl web e15.cz.

Pokud cestující se vrací k létání, z jakých letišť tedy odlétají, když poptávka po prodeji letenek stoupá a přitom pražské letiště se má teprve na 87 procent z roku 2019 dostat až v roce 2025?

Prodejci vidí růst odbavených cestujících na úkor Prahy

Odpověď nabízí například prodejce letenek Student Agency. V roce 2023 došlo ke změnám v prodeji letenek podle odletových letišť. Přestože si Praha udržuje pozici nejfrekventovanějšího odletového bodu, její podíl na celkovém prodeji letenek klesl ze 62 procent na 57 %. Naopak letiště v Mnichově a Vídni vykazují růst.

Mnichovské letiště zaznamenalo dvojnásobný nárůst svého podílu na trhu. Dosahuje nyní 4 %, zatímco Vídeň zvýšila podíl z 19 % na 21 %. Na druhé straně letiště jako Frankfurt nad Mohanem, Krakov a Katovice si udržují podíl na celkových prodejích, který v obou srovnávaných letech nepřesahuje 1 %.

Podobná čísla uvedl i prodejce letenek Kiwi.com. Pražské letiště má na jejích prodejích českým zákazníkům podíl necelých 62 procent. To je totožné jako v roce 2019, avšak podíl odletů z Vídně za stejnou dobu posílil o tři procenta na 24 procent.

Jak ještě upozornil web e15.cz, data samotného Letiště Václava Havla Praha vyznívají ještě více ve prospěch Vídně. Loni z Prahy odlétalo 60 procent leteckých pasažérů žijících v Česku, z Vídně 30 procent a z Mnichova pět procent.

Letiště Praha zatím nenahradilo dopravce za ČSA

Jedním z možných důvodů, proč z Prahy létá méně lidí, než bylo před krizí v letech 2020 – 2021 obvyklé, je utlumení provozu letecké společnosti České aerolinie (ČSA). Ta měla Letiště Václava Havla Praha jako domovské.

Po ukončení provozu ČSA částečně vyplnily volnou kapacitu na pražském letišti především aerolinky Eurowings a Ryanair. Jejich nabídka destinací je ale specifická tím, že jde o nízkonákladové dopravce.

Oblíbené destinace z letišť v Praze, Vídni a Mnichově

Zajímavý je i žebříček destinací, kam cestující létají a z jakých letišť. Podle prodejce letenek Student Agency je pořadí následující.

Z Prahy byly nejžádanějšími destinacemi Paříž, New York, Malaga, Bangkok, Londýn, Dubaj, Lisabon, Bali, Istanbul a Madeira (Funchal).

Z Vídně to byly destinace Bangkok, New York, Colombo, Phuket, Istanbul, Malta, Mahé (Seychely), Paříž, Bali a Maledivy.

A z Mnichova se nejvíce létalo do vzdálených destinací. Mezi oblíbená místa patřily především dálkové lokality jako Bangkok, Cancún, New York, Miami, Maledivy, San José, Roatan, Phuket, Colombo, Las Vegas a Los Angeles.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama