Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Ceny dálničních známek porostou každý rok, tvrdí ministr dopravy
Dálnice z auta.

Cena roční dálniční známky stojí od 1. března 2300 korun. K dalšímu zdražení má dojít v příštím roce. Růst ceny by měl být podle inflace.

Roční dálniční známka od 1. března 2024 zdražila z 1 500 na 2 300 korun. Desetidenní kupon zlevnil o 40 korun na 270 korun a měsíční stojí 430 korun místo 440 korun. Přibyla jednodenní dálniční známka za 200 korun. 

Cena dálniční známky by se měla znovu zvednout od ledna 2025. Růst by měla podle vývoje inflace, prohlásil v pořadu Týden v politice České televize ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Konkrétní zamýšlenou cenu neuvedl s tím, že ji zveřejní ve druhé polovině roku.

Stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO) se záměrem nesouhlasí. „Je to strašně moc a nesouhlasím s tím. Ministr Kupka do zákona vložil, že se bude cena zvyšovat každý rok o inflaci a kilometry, o které se dálniční síť rozroste,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Situaci srovnal také se sousedním Rakouskem, které má na počet obyvatel delší dálniční síť. Přitom roční dálniční známka stojí v přepočtu na koruny podobně, jako nyní stojí po březnovém zdražení. „Český řidič za kilometr dálnice zaplatí dvakrát víc než ti rakouští,“ doplnil Martin Kolovratník. Cestu vidí v propagaci veřejné dopravy.

Jak má probíhat výpočet ceny za dálniční známku

„Snažili jsme se najít rozumnou úroveň ceny s ohledem na postup času a rozšiřování dálniční sítě,“ řekl ministr dopravy. O záměru upravovat cenu známek pravidelně podle inflace mluvil Martin Kupka v polovině února.

Přesný výpočet chce ministr dopravy zveřejnit ve druhé polovině letošního roku podle vývoje inflace. „Ten ukazatel je teď příznivý. Je to nad dvě procenta. Znamená to poměrně malé navýšení ceny dálničního kuponu,“ řekl. Letošní zdražení dálniční známky je po 12 letech.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama