Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Curych je městem kontrastů: Takové little big city
Curych, centrum.

Malé světové město Evropy jako je Curych (Zürich) leží v okouzlující krajině, kde v nedobytných bankovních domech se ukrývají tučná konta.

Strohost Bahnhofstrasse v Curychu nahrazují romantická zákoutí Curyšského jezera. Projdeme se malebnými křivolakými uličkami Starého města nebo se necháme zlákat okolní přírodou.

Curych je největší město Švýcarska a hlavní město stejnojmenného kantonu. Leží v předhůří Alp u severního konce Curyšského jezera, na obou březích řeky Limmat, která zde z jezera vytéká. A řeky Sihl, která se v centru města do Limmatu vlévá. Je obklopeno lesnatými kopci.

Curych je bankovní středisko světového významu a jedno z nejbohatších měst na světě. Je to dopravní uzel celoevropského významu v letecké, železniční i dálniční dopravě.

Staré město Altstadt

Altstadt (Staré město) s cechovními domy leží po obou stranách Limmatu. Na návrší Lindenhof je nejstarší doloženě osídlení nad Limmatem, od 18. století s parkovou úpravou na zbytcích románského hradu s památníkem, připomínajícím obranu Curychu ženami. Západně od Lindenhofu probíhá luxusní Bahnhofstrasse. Tady najdeme sídla bank a obchodní třídu vedoucí od hlavního nádraží k jezeru.

Určitě navštívíme curyšskou katedrálu Grossmünster. Je to kamenná stavba, jenž působí velmi stroze, skromně a prostě. Zajímavostí je událost, která se stala v roce 1519. Když v tento rok zde začal kázat Huldrych Zwingli, odtud odstranil vše, co propůjčovalo kostelu lesk – oltáře, obrazy i sochy.

Než projdeme ke katedrále z Paradeplatz, překročíme řeku Sihl. A to třeba přes most Rathausbrücke. Od 13. století byl „dolní most“ využíván jako tržiště. Dnes most nabízí nejen překrásný výhled, ale i – po přestavbě roku 1972 – dost místa pro stánky a lavičky.

Jiná tvář Curychu

Curych má i jinou tvář a i tu je dobré poznat. Sihl je divoká řeka vytékající z údolí Sihltal, které v 18. století inspirovalo Salomona Gessnera k některým, v tehdejší době velmi úspěšným povídkám s pastýřskou tematikou. V dnešním městě řeka ovšem vyznačuje hranici zcela neidylického, přesto ale velmi zajímavého Curychu.

Zatímco v části u Limmatu se daří měšťanskému životu a velkému kapitálu, tady se rozrůstala už od počátku industrializace dělnická čtvrť. I když je druhá část upravená, Aussersihl je neutěšený a divoký. Vytváří útočiště i úkryt revolucionářům a hříšníkům. Tady vznikla Curyšská sociální demokracie, zabydlela se tu i vykřičená čtvrť.

Procházka k Curyšskému jezeru

Pojďme poznat Curych i jinak. Odpočinkově. A proto je nejlepší se vydat k Curyšskému jezeru (Zürichsee).

Do něho se vlévají dvě řeky – Limmat a menší, již zmiňovaná řeka Sihl. Na březích uvidíme louky, zátoky se smutečními vrbami nebo staré dřevěné plovárny. Jezero je krásné a z Curychu dělá příjemné klidné město pod Alpami.

Zvláště pro romantické duše je přímo stvořena jeho krása, jenž vzdoruje každému počasí. Vodní hladina je za pěkného počasí plná surfařů, jachtařů a plavců. Lodě s turisty plují pohodlně po své trase a výletníci na břehu vychutnávají jedinečné panorama.

Drahá alpská země

Pokud jste tak již někdy v minulosti neučinili, určitě si někdy najděte na Curych čas a navštivte ho. Tohle „little big city“, jak mu místní říkají, je dobré vidět.

Uděláte si alespoň malou představu, jaké je Švýcarsko. Zajisté, za kulisy neuvidíte, ale i tak je dobré uvěřit, že to tady všechno funguje. Nezapomeňte však si s sebou vzít dost švýcarských franků, neboť tahle malá alpská země je neskutečně drahá. A vzhledem k tomu, že se jejím obyvatelům stále nechce do Evropské unie, která o ně stojí, budete je potřebovat.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama