Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Palačovská spojka spojí Valašsko s dálnicí D1, zlepší i dostupnost Vsetína
Dálnice z auta.

ANALÝZA Nová Palačovská spojka se čtyřmi pruhy po dokončení výstavby spojí Valašské Meziříčí s dálnicí D48 a D1, zároveň zlepší spojení do Vsetína.

Probíhající stavba Palačovské spojky, která začala letos v červnu, zlepší dostupnost Valaška. Jedná se o 4,9 km dlouhou silnici v režimu 2+2. Začíná křižovatkou na budované dálnici D48 u Palačova a končí u Lešné na stávající silnici I/35. Dále pokračuje stávajícím čtyřpruhem do Valašského Meziříčí.

Valašsko, zejména oblast bývalého okresu Vsetín, je nedostatečně propojeno s dálniční sítí. To se negativně projevuje na ekonomickém rozvoji nejvýchodnější části Moravy. Hlavním průmyslovým centrem je Valašské Meziříčí, které je zároveň dopravním uzlem.

Cílem Palačovské spojky dokončené v roce 2026 je vyřešení několik dosud komplikovaných situací. Především odvede tranzitní dopravu mimo Hranice. Obdobně Palačovská spojka odvede tranzitní dopravu mimo stávající silnici I/57 od Nového Jičína do Valašského Meziříčí.

Valašské Meziřičí zatím bez obchvatu

Nový čtyřpruh bude „dopravním špuntem“ přímo ve Valašském Meziříčí, ve kterém začínají dvě důležité tranzitní silnice. Silnice I/35 vede dále do Rožnova pod Radhoštěm na česko-slovenskou hranici Bílá – Makov směr Žilina. A dále ve Valašském Meziříčí začíná silnice I/57 do Vsetína. Ve městě se dělí na I/69 do Vizovic.

V plánech je proto vybudování dvou obchvatů, které by výrazně pomohly tranzitu přes Valašské Meziříčí. První, obchvat který je prioritní, odvede dopravu mimo centrum města, aby silnice nefungovala jako průtah městem. Nový čtyřpruh propojí průmyslové zóny s údolím Vsetínské Bečvy, kde rovněž vzniká čtyřpruh do Vsetína. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stavbu z Bystřičky do Vsetína zahájí v roce 2024.

Druhým obchvatem je propojení stávající I/35 v obou směrech mimo okružní křižovatku Masarykova – Rožnovská (směr Rožnov pod Radhoštěm).

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama