Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Na D35 začnou nové stavby u Litomyšle a Olomouce
Dálnice D35

ANALÝZA Na dálnici D35 probíhá výstavba nových úseků současně, nejnověji začínají stavby u Litomyšle a u Olomouce.

Na důležité spojnici mezi Prahou a Olomoucí probíhá výstavba dálnice D35 na několika místech. Celá trasa má být kompletní v roce 2029. To Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončí úsek mezi Svitavami a Mohelnicí, stavbu zahájí v příštím roce.

U Olomouce začne stavba úseku, který odvede tranzitní dopravu mimo Křelov, dojde k napojení stávajících již vybudovaných úseků. Celkem 3,2 kilometru dlouhý úsek přinese konec úzkého hrdla na dálnici D35, kdy se dostavěla k okružní křižovatce u Globusu. Přímou trasu komplikovaly spory o vedení trasy. Stavba zahájí 27. února 2024.

Na přelomu března a dubna začne výstavba dalších dvou úseků dálnice D35 o celkové délce přes 14 kilometrů. Konkrétně úseků Džbánov – Litomyšl a Ostrov – Vysoké Mýto.

Na konec roku ŘSD plánuje zahájení stavby v úseku Litomyšl – Janov, který plní roli obchvatu města. A jako samostatnou zakázku pak řeší stavbu tunelu Homole, který bude v trase Ostrov – Vysoké Mýto. Předpoklad zahájení výstavby tunelu je letos v dubnu.

Zprovoznění v letech 2025 až 2027

V Pardubickém kraji probíhá výstavba dvou úseků Vysoké Mýto – Džbánov a Janov – Opatovec, které navazují na již zprovozněnou část D35 u Ostrova na Pardubicku.

Z pohledu termínů zatímco dálnice z Janova do Opatovce u Svitav by měla být v provozu od roku 2025, další čtyři úseky až v roce 2026 nebo 2027.

Dálnice D35 ve směru od Opatovic nad Labem na Olomouc by v následujících letech mohla začít plnit roli druhé tranzitní trasy ze severní Moravy do Čech bez nutnosti zajíždět do Brna po D1.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama