Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Moritzburg je Perlou saského baroka. A zámkem, kde natočili Tři oříšky pro Popelku
Zámek Moritzburg v zimě

Zámek Moritzburg je nejznámějším zámkem v Sasku. Patří mezi známé zámky i v rámci Německa. Byla zde natočena pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Zámek Moritzburg (německy Schloss Moritzburg) obsahuje rozsáhlé sbírky loveckých trofejí, ale také čínského, japonského a míšeňského porcelánu.

Původní stavbu si nechal postavit vévoda Mořic Saský v letech 1542–1546 jako lovecký zámek v renesančním stylu na vrcholu žulové hory v bažinaté dolině. Za vlády Augusta II. Silného také došlo k výrazné proměně exteriérů a okolí zámku.

Z historie zámku

Dvorní architekt Matthäus Daniel Pöppelmann vypracoval návrh na přestavbu loveckého zámečku v barokním stylu. Původní čtyři bašty byly zvýšeny, přestavěny na rohové věže a propojeny s renesančním zámečkem. Tím architekt vytvořil současnou charakteristickou podobu. Také byl zřízen nový park a Zámecký rybník, v jehož středu leží ostrov se zámkem.

Zámek Moritzburg je vzdálen 14 km od Drážďan, metropole Saska, v blízkosti dálnice A4. A proto sem jezdí i čeští návštěvníci, kteří chtějí poznat místo, kde natočili pohádku Tři oříšky pro Popelku.

Tři oříšky pro Popelku

Fenomén štědrovečerní televizní pohádky v České televizi najdeme v dávné historii její předchůdkyně. Filmovou pohádku Tři oříšky pro Popelku odvysílala v premiéře tehdejší Československá televize (ČST) 24. prosince 1974. Československá kina pohádku – tehdy jednu z prvních na barevném filmu – poprvé uvedla 16. listopadu 1973. Promítána byla až do června 1974.

V tehdejší Německé demokratické republice (NDR) měla pohádka Drei Haselnüsse für Aschenbrödel premiéru 8. března 1974 a v Západním Německu (NSR) 19. prosince 1974, v televizi měla premiéru v tehdejší NSR 26. prosince 1975.
Například o letošních Vánocích, kdy v roce 2023 je to 50 let od natáčeni, ji německé veřejnoprávní televizní stanice během prosince, vánočních svátků a začátkem ledna 2024 odvysílají 18krát.

Spolupráce filmařů mezi ČSSR a NDR

Pohádka režiséra Václava Vorlíčka byla společným koprodukčním dílem Barrandovských filmových studií v Praze a východoněmecké DEFA. Studio Babelsberg u Postupimi (Potsdam) bylo jedním z míst, kde se film natáčel, tak jako na zámku Moritzburg u Drážďan (je zde výstava o filmu), na Švihově a v lesích na Klatovsku.

Filmová pohádka natočená v roce 1973 byla dalším dílem, které navazovalo na předchozí spolupráci československých filmařů z barrandovských ateliérů s východoněmeckou DEFA. Obě studia hledala možnosti, jak natočit „nezávadné“ téma, které by bylo akceptovatelné v obou zemích – tedy v ČSSR a NDR. A také šlo o sdílení nákladů na výrobu.

Scénář vznikl podle námětu Boženy Němcové, napsal ho František Pavlíček, ale jako autorka je uvedena Bohumila Zelenková, která kryla pravého scenáristu. Filmová Popelka byla přepsána do energické mladé dívky a původně letní prostředí bylo kvůli požadavku východoněmecké DEFA změněno na zimní. A pravděpodobně i to rozhodlo, že se z filmové pohádky stal vánoční hit.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama