Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Kouzlo Vánoc v Horní Lužici: Trhy v Budyšíně či ve Zhořelci
Görlitz (Zhořelec)

Vánoční atmosféra v saské Horní Lužici je plná romantiky. Václavské trhy v Budyšíně či Slezské trhy ve Zhořelci (Görlitz) jsou úžasné.

Horní Lužice je historická oblast navazující na severní část Česka. Trojzemí u Hrádku nad Nisou, německé Žitavy (Zittau) a polské Bohatyně (Bogatynia) je vstupním místem z Čech. Tak jako z Varnsdorfu či Rumburka. Odtud překročíme česko-neměckou hranici, abychom poznávali a vychutnávali vánoční svátky s trhy v regionu Saska. V této oblasti dochází k mixu německé a lužickosrbské kultury a tradic.

O Vánocích a Velikonocích může být návštěvník neznalý nejvýchodnější části Německa překvapen.

Zatímco pro Němce jsou Vánoce nejdůležitějším svátkem v roce, kdy předvánoční a adventní čas umí náležitě oslavovat, pro Lužické Srby jsou to Velikonoce.

Je to podstatná informace pro návštěvníky Horní Lužice (Oberlausitz), což je historický region patřící spolkové zemi Sasko, kousek za českými hranicemi.

Z pohledu českého turisty jsou nejvíce vyhledávaná města Žitava (Zittau), Budyšín (Bautzen) a Zhořelec (Görlitz).

České kořeny má Žitava i regionální centrum Horní Lužice, tedy Budyšín.

Ve městě stále žije 5 až 10 procent Lužických Srbů. Samotné město i okolní obce mají dvojjazyčné nápisy – v němčině a hornolužické srbštině (také hornolužičtina).

Václavské trhy v Budyšíně

Vánoční trhy v Budyšíně nesou české jméno, říká se jim Václavské trhy (Wenzelsmarkt Bautzen). A to podle českého krále Václava IV.

Město, které je vzdáleno zhruba hodinu cesty od českých hranic, tím připomíná svoji historii spjatou s Českým královstvím.

Horní Lužice spadala už od vlády Přemysla Otakara I. pod správu českých králů. Město navštívil Jan Lucemburský i Karel IV. Trhy nesou jméno jednoho z Karlových synů, Václava IV. Tradice pořádání vánočních trhů tu trvá více než 640 let.

Trhy jsou rozprostřené od hlavní třídy až po náměstí, mají pohádkovou atmosféru.

Slezské vánoční trhy ve Zhořelci

Na německo-polské hranici, zhruba 50 km východně od Budyšína a 50 km severně od Žitavy najdeme největší město Horní Lužice – Görlitz, neboli Zhořelec.

Kvůli historii Zhořelce, který je jednou nohou v Horní Lužici a tou druhou ve Slezsku, město i kvůli turismu dává důraz na to, že rozdělené město na německo-polské hranici, je tak trochu jediným německým městem v historickém Slezsku. Historické centrum zůstalo v Německu a předměstí Zgorzelec je v Polsku.

Vánoční trhy ve Zhořelci znalci považují za nejkrásnější v Horní Lužici. Je to i díky historickým kulisám starého města, které bylo zachováno a po znovusjednocení Německa zrekonstruováno. Ne nadarmo ho využívají filmaři z celého světa a město je oblíbenou lokací, díky tomu má město přívlastek Görliwood.

Město působí renesančním dojmem a vánoční trhy nabízejí především rukodělné výrobky. A především kvůli atmosféře jsou kouzelné…

Vánoční trhy v Žitavě a Oybinu

Nejvíce českých návštěvníků díky nákupní turistice a poté letní turistice jezdí do Žitavy a Žitavských hor (Zittauer Gebirge), kde je malebná obec s klášterem Oybin. Obě sídla jsou historicky spjata s Českou korunou v období před 17. stoletím.

Přímo v srdci Žitavy na velkém náměstí Markt s vévodící novogotickou radnicí si návštěvník vánočních trhů může dát svařené víno známé jako Glühwein, opečený Bratwurst, punč, drážďanskou štolu a jiné adventní pochutiny.

Na trzích si kromě občerstvení návštěvník může vybrat i dárky. U místních stánků uvidí i řemesla Horní Lužice s prodejem výrobků. Obvyklou součástí je nabídka Ochranovské hvězdy vyrobené z nedaleké obce Herrnhut, betlémy s českou stopou ze Schirgiswalde-Kirschau či krušnohorské lidové umění jako jsou dřevěné hračky ze Seiffenu či vánoční pyramidy a svícny z Erzgebirge.

Navíc lze zažít zážitkovou jízdu parním vlakem ze Žitavy do nedalekých Žitavských hor a projet se až do kouzelné obce Oybin.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama