Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Na lyže do Německa. Nejvíce možností je v Bavorsku a Sasku
Rolba na lyžařském svahu.

Na zimní dovolenou či na víkendové lyžování můžete zamířit i do Německa. Alpské ski areály jsou na jihu Bavorska, tak jako u českých hranic.

Německo není považováno za zemi, kam jezdíme na lyžařskou dovolenou. V Alpách jsou známá a kvalitní lyžařská střediska, ale spíše asi zvolíme Rakouské Alpy nebo Italské Alpy. Přesto i v německých Alpách je velmi zajímavá nabídka ski areálů.

Relativně úzký pás Bavorských Alp (Bayerische Alpen) zahrnuje všechna pohoří Alp v Bavorsku. Z pohledu německého lyžaře se nachází zcela na jihu u hranic s Rakouskem a cestovat sem za lyžováním není časově snadné.

Vede sem dálniční síť ze severu na jih, ale pro představu: z Berlína je vzdálenost třeba do známého centra Garmisch-Partenkirchen (Ga-Pa) skoro 700 kilometrů, z Hamburku dokonce 880 kilometrů nebo z Kolína nad Rýnem 640 kilometrů.

Přitom pro českého lyžaře třeba z Prahy je vzdálenost do Ga-Pa okolo 450 kilometrů, z Brna 600 kilometrů. To jsou relativně vhodné vzdálenosti pro cestování autem do Německa.

Bavorské Alpy v konkurenci s blízkým Rakouskem a pro německého lyžaře i Švýcarskem to nemají snadné. Dokonce pohoří Vogézy ve Francii je pro obyvatele jihozápadního Německa blíž než horské pásmo na jihu Bavorska.

Kde lyžují či běžkují Němci v Německu

Bavorské Alpy nejsou tou hlavní oblastí, kam by Němci museli povinně jezdit za lyžováním, pokud bydlí mimo Bavorsko.

Šumava je česká část pohoří, které v Německu se jmenuje Bavorský les (Bayerischer Wald). Díky tomu Bavorsko má nejlepší lyžařskou nabídku z celého Německa. A proto i český lyžař pro lyžování v Německu obvykle zvolí Alpy nebo Bavorský les.

Krušnohoří (Erzgebirge), které sousedí s českými Krušnými horami, využívají zejména obyvatelé Saska a ostatní z východního Německa, včetně hlavního města Berlína. Míří sem i čeští lyžaři, kteří využívají především běžkařské trasy.

Uprostřed Německa najdeme dvě pohoří – Harz na pomezí Dolního Saska a Saska-Anhaltska, dále Durynský les (Thüringer Wald)Durynsku. Obě pohoří lyžaři využívají zejména pro běžecké lyžování, ovšem i klasické sjezdovky tu taky najdou.

Do pohoří Harz to mají relativně blízko z Hannoveru, Wolfsburgu či Magdeburgu. Čtvrtinová vzdálenost oproti Bavorským Alpám je to pro všechny ze severu Německa, ať už Hamburku či Rostocku. Durynský les je ideální oblastí pro celé střední Německo, od Erfurtu po Würzburg.

Západní Němci vybírají jiné lokality. Oblíbené pohoří Sauerland se zimním centrem Winterberg využívají milovníci zimních sportů z oblasti Severního Porýní – Vestfálska. Na jižní část Sauerlandu navazuje pohoří Rothaargebirge, které je na pomezí Vestfálska a Hesenska. Do tamních středisek zimních sportů lyžaři například z Frankfurtu nad Mohanem jedou zhruba 120 kilometrů.

Zcela na západní hranici s Belgií na tamní pohoří Ardeny navazuje oblíbený Eifel. Ten je vymezen zhruba městy Bonn, Koblenz (Koblenec), Trier (Trevír) a hranicí s Lucemburskem ve spolkové zemi Porýní-Falc. I tady lyžaři tu najdou lyžařské areály, i když ve skromném množství. Spíše západní Němci z této oblasti jezdí do blízkých Arden, kam to mají třeba z Kolína nad Rýnem zhruba 130 kilometrů.

Němci z jihu, tedy z Bádenska-Württemberska, lyžují v Černém lese (Schwarzwald) u Freiburgu im Breisgau nebo na druhé straně Rýna, ve francouzském pohoří Vogézy (Vosges). Využít mohou i Švýcarsko a tamní Alpy.

Nejlepší ski areály pro lyžování v Německu

I Němci tvoří žebříčky jednotlivých zimních středisek. Mohou sloužit jako vodítko i pro českého milovníka zimních sportů. Pokud se rozhodne v zimě jet do Německa za lyžováním, spíše si vybere zvučné jméno než malý regionální areál určený pro příměstskou lyžovačku.

Asi nepřekvapí, že na prvních pěti místech najdeme Bavorsko. Konkrétně: Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Reit im Winkel a v Alpách ještě Berchtesgaden. V první pětce objevíme ještě Arber v Bavorském lese, který patří do oblasti Bayerische Eisenstein – Železná Ruda.

Ve druhé pětce najdeme tyto areály: Winterberg v Severním Porýní-Vestfálsku (Sauerland), Willingen im Sauerland v Hesensku, Feldberg v Bádensku-Württembersku (Schwarzwald); Fichtelberg, který tvoří součást s Klínovcem v Sasku (Erzgebirge), Wurmberg v Dolním Sasku (pohoří Harz).

Lyžování v Bavorských Alpách

Pokud českého lyžaře omrzí lyžování v Rakousku a chce stále být v Alpách, může zkusit Bavorské Alpy. Nejblíže je Berchtesgaden v zemském okrese Berchtesgadener Land, který navazuje na rakouskou spolkovou zemi Salcbursko (Salzburgerland) a dominantou je sjezdový areál Jenner (1874 m n.m.) s Jennerbahn.

Nejvyšší hora Německa je Zugspitze (2962 m n.m.) a v blízkosti ní najdeme velmi známé středisko Garmisch-Partenkirchen (Ga-Pa). Proběhla tu zimní olympiáda v roce 1936, na kterou se kvůli tehdejší propagandě moc nevzpomíná a areál spíše chátrá. Město je ale známé tím, že každoročně tu probíhají závody v rámci Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích.

Kromě Ga-Pa turné probíhá i v Oberstdorfu v Algavských Alpách, který je považován za nejlepší německé zimní středisko v Bavorských Alpách, avšak pro českého lyžaře je také nejdále. K Bodamskému jezeru (Bodensee) je to 80 kilometrů (z Oberstdorfu do města Lindau).

Lyžování v Bavorském lese

Koho přestane bavit Šumava, může zkusit druhou stranu, tedy Bavorský les (Bayerischer Wald). Hitem je areál Arber (Velký Javor 1456 m n.m.), který tvoří dvojici se Špičákem (1202 m n.m.) v Železné Rudě.

Mezi další střediska patří Mitterdorf (Almberg 1139 m n.m.) u hraničního přechodu Strážný, kam spíše zavítají lyžaři z jihu Čech, pokud je přestane bavit Lipno či Hochficht v Horním Rakousku.

Lyžování v Krušnohoří

Další vhodnou oblastí pro lyžování jsou Krušné hory, v Německu se jmenují Erzgebirge. Největším areálem je Fichtelberg (1215 m n.m.), který tvoří dvojici s českým Klínovcem (1244 m n.m.). Na německé straně najdeme příjemné městečko Oberwiesenthal, naproti němu je Loučná pod Klínovcem.

Mezi další krušnohorská střediska patří Altenberg-Geising u hraničního přechodu Cínovec. U Altenbergu se nachází i bobová dráha (Eiskanal Altenberg), kde se konají i světové poháry. Okolí Altenbergu je také oblíbené kvůli velkému množství upravených běžkařských tras. Celkově Erzgebirge jsou rájem běžkařů.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama